Giorno i Colis, la cultura de la contracultura


lopeorenesteinstante

John Giorno i Javier Colis

Divendres, 6 de març del 2009 / 21:30 hores

Entrada lliure.

giorno1

John Giorno és un d’aquells artistes que ha estat en tots els moments clau de la cultura independent americana dels últims temps. La seua trajectòria avança íntimament relacionada amb la d’artistes de sobra coneguts i la seua aportació és fonamental en el creixement i la consolidació del que ara coneixem com generació beat. Giorno va començar experimentant amb la poesia fins a crear un impuls i un moviment que encara perdura i que ha suposat una revolució en tots els sentits. La poesia transcendeix el llibre i el recital per a convertir-se en una manifestació tan vinculada a la vida quotidiana, aliena a l’art en sentit estricte, que es reescriu a si mateixa desfent-se de totes les convencions del gènere .

colis

El complement perfecte per a aquest moviment és l’avantguarda musical encarnada en Javier Colis, compositor, guitarrista i cantant madrileny, músic experimental que ha recalat en la direcció del Festival Internacional d’Spoken Word i en el seu projecte personal Javier Colis y las malas lenguas, on torna a deixar clar que en la seua constant evolució no existeixen els precedents.

Si dibuixàrem un mapa dels camins seguits per John Giorno i Javier Colis, les seues rutes ens portarien als llocs on qualsevol artista contemporani haguera volgut estar. D’aquest privilegi compartit en vies paral·leles els seus camins s’encreuen en un moment necessari, sent l’un per a l’altre jalons imprescindibles que els acosten a un nou moment que podrem compartir amb ells a L’Escorxador, passant a formar part de les seues històries, de la Història.

giornotelefonos

En el col·lectiu Giorno Poetry Systems, fundat el 1968, John Giorno va experimentar amb la performance poètica i la tecnologia aplicada a la poesia per a despullar-la i tornar-la al seu origen de tradició oral. D’aquesta iniciativa van participar artistes com ara William Burroughs, Patti Smith, Philip Glass o Robert Mapplethorpe, entre uns altres. Aquest grup crea l’Spoken Word, un recital acompanyat de música com el que podrem veure a L’Escorxador. La seua carrera cinematogràfica es va iniciar el 1963 en Sleep, d’Andy Warhol, i ha participat en documentals sobre literatura, música i videoart.

Javier Colis va tindre un reeixit inici amb el videoart. Com a músic es va situar en l’avantguarda espanyola en formacions com Vamos a morir, Demonios tus ojos o Mil dolores pequeños. Actualment forma part d’Expermientaclub, lidera la seua banda i ha aconseguit reconeixement internacional acompanyant Leonard Cohen i John Giorno.

També pots llegir:

chapa1

Llegir en castellà

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: